Spis dig til en grøn omstilling

Det giver mening at gå grøn på spisebordet

Mange har fået øjnene op for vigtigheden af den grønne omstilling. Herfra begynder man at orientere sig om mulighederne for at leve et grønnere liv, for hvad er det lige man kan gøre for at leve grønnere og mere bæredygtigt.

Dansk Vegetarisk Forening viser vejen frem mod det mere bæredygtige måltid. Man kan læse mere om bæredygtighed herinde, hvor man også kan finde miljøvenlige produkter.

Vil man gerne leve grønnere og bidrage til en grøn omstilling er det en god idé at blive vegetar. At være vegetar betyder nemlig at man bruger mindre CO2 idet vegetarmad og navnlig økologisk vegetarmad er CO2 reducerende mad.

Det vegetariske bord

Hvad skal du have at spise? Hvis ønsket er det store kolde pølsebord, så er det op ad bakke at blive vegetar. Der er dog heldigvis masser af alternativer. Man kan nemlig genoverveje hvilke valg man foretager, når man handler ind. En rød peber kan nemt blive et godt pålægsalternativ, eller aubergine. Man kan skære disse i stykker og marinere dem, så de bliver bløde og suger smag til sig af marinaden, fyldt med salt og sort peber og masser af andre gode krydderier. Ligeledes er agurk og pesto og al form for spread gode alternativer til det traditionelle pålæg. Det grønne bliver den nye tradition.

Kartofler kan laves på mange forskellige måder, og i stedet for bacon hertil kan man tænke i madprodukter med umami smag. Umami er nemlig en form for alternativ til kød, og det giver en meget tilfredsstillende smagsoplevelse.

Vigtigheden af miljøvenlighed

Vigtigheden af miljøvenlighed er ikke til at overdrive. Det er nu og her, der skal ske noget. Vi er ved at nå et farligt tipping point, som vi for alt i verden skal undgå. Man må forsøge at blive mere bæredygtige. Det er slet ikke nok at sige, at man er bæredygtig. Det kan godt være greenwashing, hvis der ikke er egentlig grøn handling bag ordene. Man kan jo gå ind og analysere på mange forskellige parametre. Det er her vigtigt, at der er en tydelig transparens i de valg, man foretager sig, både for private og for virksomheder.

Går man kollektivt ind for at styrke planetens generelle miljøvenlighed bliver vi bæredygtige til sidst, og det er målet. Kloden må og skal blive bæredygtig, hvis ikke alt skal ændre sig radikalt og verdens befolkning afhumaniseres til fordel for organisk og biologisk liv, der kan klare meget højere temperaturer og voldsomme temperatursvingninger.

Gode vegetarretter

  • Bønnelassagne med fx sorte bønner.
  • Pitabrød med mozzarella ost, salat, tomater, basilikum og jomfru oliven olie.
  • Pizza med champignons, tomat, mozzarella, oregano, oliven og rød peber.
  • Kartoffelmos med bønner.
  • Grøn salat med feta ost.
  • Falafler og pommes fritter med økologisk remoulade.
  • Avocado sandwich og salat.
  • Sandwiches med aubergine eller marineret rød, grøn, orange eller gul peber.