Som tiden går, bliver der mere og mere snak om genbrug, genanvendelige materialer, ressourcer og generelt, at vi skal passe på hinanden og vores ting, så der også er til fremtiden. Og i samme forfatning mere eller mindre naturligvis.
Derfor er det heller ikke længere nogen forsidehistorie, at der skal spares, og at folk som virksomheder markedsfører sig på de grønne tiltag, de kan præstere. I lyset af de sidste to års globale omvæltning er det blevet en dille at bevæge sig rundt i naturfrodige områder så tit, det har kunne lade sig gøre. Så meget desto mere incitament til at passe på den, for ellers er der til sidst kun fortorv og landbrugsmarker tilbage. Og hvis man træder på landmandens afgrøder, bliver han tosset. Og med rette.
Så det skal vi prøve at omvænne os til. Altså at passe bedre på. I denne artikel får du hermed et par huslige tips til, hvordan sådan en mindre livsomlægning kunne starte stille og roligt ud.
Mad
Det mest bæredygtige ville naturligvis være at holde sig til en diæt udelukkende bestående af vand, men så får du til gengæld problemer med din doktor, så det er under ingen omstændigheder bæredygtigt (pun intended). Nej i stedet for er det en god tommelfingerregel, at jo mindre på din tallerken, der siger Muh eller Øf, jo mere bæredygtig er du i grove træk på madkontoen. Det er nemlig de største syndere. Men alting med måde: så lad være med at tage en kold tyrker – det virker aldrig. Og det er heller ikke det, der er meningen. Og det er netop heller ikke meningen, at du nu tror, at du skal leve af salatblade mens der ryger røgelsespinde og klassisk musik simrer i baggrunden.
Bælgfrugter er eksempelvis en genial kilde til protein i stedet for kød. Der er et nærmest ikke andet end gode og sunde stoffer i dem, og de koster ik halvdelen af kød. Og så kan en enkelt pose mætte selv den tungeste havnearbejder i adskillige timer. Men det kan godt virke halvkedeligt at skulle tygge sig gennem en tallerkenfuld kikærter alene, så der skal jo tilbehør til. Her kan du eventuelt lave en tomatsalat til, så der kommer lidt mere fyrværkeri i køkkenet.
Dessert er heller ikke blevet forbudt, bare fordi vi skal tænke lidt mere på omgivelserne end hidtil. Dessert er hamrende vigtigt for en god middag. Prøv for eksempel at lav en squash kage. Den smager ufattelig godt, og så kan du til gengæld også i hemmeligste Agent-stil købe ind til en kage uden at det kan ses i din indkøbskurv, at du skal hjem og fråde en god kage. Squash sender alle de rigtige signaler klimamæssigt.